Eetverslaving
Hypnotherapie is een krachtige tool die kan helpen bij het doorbreken van negatieve patronen en onderliggende oorzaken van eetverslaving. Door in een diepe staat van ontspanning te komen, kunnen we toegang krijgen tot het onderbewuste en daar veranderingen aanbrengen die in het bewuste leven moeilijk te realiseren zijn.
Eetproblemen komen in verschillende vormen voor, zoals eetbuien, emotioneel eten, anorexia en boulimia. Elk van deze problemen heeft zijn eigen uitdagingen en kan een grote impact hebben op zowel lichamelijke als mentale gezondheid.
Relatieverslaving
Bij relatieverslaving is er sprake van activering van het beloningssysteem in de hersenen.
Dit kenmerkt zich door momenten waarop de relatieverslaafde heel gelukkig is en “highs” ervaart. Bijvoorbeeld bij een hereniging na een stilteperiode of een
hevige ruzie. Na die high volgt er later ook altijd weer een “low”. Er is dan weer teleurstelling door iets wat de ander zei of deed of juist niet zei of deed. Na zo ‘n “low” gaat de relatieverslaafde extra haar of zijn best doen om de relatie beter te maken en weer in de “high” te komen. Dit proces kost veel energie en kan volledig uitputten. Burn-out, overspannenheid en andere ernstige klachten komen veelvuldig voor bij mensen met relatieverslaving
verslaving en minderwaardigheid
Mensen met een verslaving voelen zich vaak minderwaardig, door hun omgeving veroordeeld, worden lang niet altijd serieus genomen door medische professionals en krijgen vaak niet de hulp die zij echt nodig hebben. Arts en verslavingsdeskundige Gabor Maté zegt: “Je moet niet kijken naar wat er mis is met een verslaving, maar wat er goed aan is. Wat krijgt iemand uit de verslaving wat hij nu niet heeft?” Hij ziet verslaving als een coping mechanisme, een manier om om te gaan met pijnlijke jeugdervaringen.
Een verslaving is dus geen rationeel of logisch probleem, want dan zou je er gewoon mee kunnen stoppen. Het is ook geen onwil of gebrek aan intelligentie. Het is alsof de verslaving een deel van je is dat sterker is dan jij, buiten je bewuste wil om. Daarom ervaart iemand met een verslaving ook vaak zo’n sterk innerlijk conflict. Hij wil niet, maar doet het toch steeds weer. Hiermee daalt zijn eigenwaarde steeds meer omdat hij niet in staat is het te stoppen.
Kinesthetisch werken met persoonlijkheidsdelen
Met hypnotherapie ben je in staat om contact te maken met de delen die buiten ons bewuste vallen, zoals dat ‘verslavingsdeel’. Het verslavingsdeel is vaak ontstaan als een poging om pijn te verzachten of om te gaan met onvervulde emotionele behoeften. Het emotie-eten dat veel mensen kennen is van dit laatste een voorbeeld. Het dwangmatig eten van voedsel kan iemand een gevoel van warmte, liefde en geborgenheid geven, iets waar zeer waarschijnlijk een gebrek aan was in zijn jeugd. Het is niet vergezocht om te denken dat ook alcohol, drugs, gamen, shoppen, roken of seks de persoon een fijn gevoel bezorgen, een gevoel waar al heel lang niet meer op een gezonde manier uiting aan is gegeven. Het verslavingsdeel helpt de persoon het gevoel te krijgen dat hij zo nodig heeft om gelukkig te kunnen zijn. Dit gevoel van geluk is echter maar van korte duur. Er is steeds vaker en steeds meer gebruik nodig om het gelukzalige gevoel vast te houden.