Hypnotherapie

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie en kan jou helpen om de regie weer terug te vinden naar wie jij werkelijk bent. Bij hypnotherapie zit de oplossing al in jezelf. Door middel van een hele diepe ontspanning ontwikkel je je eigen inzichten en oplossingen. Je gaat lekker liggen wat voor jou prettig voelt. Doordat je je gaat concentreren op de ademhaling ga je steeds meer met je aandacht naar binnen. En als je met je aandacht naar binnen gaat kom je steeds meer in een diepere staat van ontspanning. Deze diepe ontspanning wordt ook wel ’trance’ genoemd. Vergelijk het met dagdromen of dat je tegen het einde van je slaap wakker wordt. Dat is dezelfde staat van zijn. Dit type trance wordt gebruikt bij Hypnotherapie en wordt daarom ‘hypnose’ genoemd. Je bent even helemaal met je aandacht bij jezelf en de omgeving is minder belangrijk. Zo ontstaat er ruimte om te werken aan de oplossing van het probleem waar je mee gekomen bent. Tijdens de ‘hypnose’ blijf jij de regie houden. Ik, als therapeut, geef alleen het kader aan waarin jij je eigen oplossingen en weg zoekt.

Onbewuste

Vanuit die diepere ontspanning kom je bij je onbewuste. Daar zit je wijsheid, oplossingen en hulpbronnen verborgen. Dat deel probeer ik in je aan te spreken. In dat deel zitten ook ervaringen, herinneringen, oude emoties, overtuigingen en gevoelens uit het verleden. Je gaat terug (regressie) naar de tijd waarin je een bepaald gevoel voor het eerst hebt gevoeld. Met name gevoelens en gedachten die wij in onze jeugd verdrongen hebben om ons in de wereld staande te houden. Deze kunnen ons nu in de weg zitten. Dit kan naar boven komen zodat je het kan verwerken. Na een tijdje heeft het geen invloed meer op je dagelijks leven en ervaar je groei. Je bent dan gegroeid in je bewustzijn.

Psychosociale therapie

Teveel nadenken is een symptoom van niet goed kunnen voelen. Wat het lijf niet kan verwerken, wil het hoofd verklaren. Op een gegeven moment zit je vast tussen jouw verlangens en je huidige leven. Maar het enige dat werkelijk vast zit, is de energie in je lijf.

Wanneer je psychische en of sociale problemen ervaart helpt de psychosociale therapeut om je gevoelens vollediger te ervaren. In deze therapievorm gaat het om het onderzoeken van belemmerende patronen en dieper liggende blokkades. Als psychosociaal therapeut heb ik een gevarieerd aanbod van benaderingen en therapieën. Dit zet ik in om je inzicht te vergroten en een andere kijk te ontwikkelen op je eigen situatie. Het zelf oplossend vermogen wordt geactiveerd. Hierdoor kan je persoonlijke groei, veerkracht en de kwaliteit op het leven toenemen.

Alles begint met bewustwording van jezelf. Wie ben jij? Hoe houd jij je staande in deze ratrace van de moderne maatschappij? Wat kun je doen om meer in verbinding te komen met wie jij werkelijk bent?

“Door in contact te komen met je lichaam begin je weer te voelen. Door te voelen begin je bewust te worden van wie je nu eigenlijk bent”
‘Magnolia Elst